5 аромата, които ще Ви помогнат да спите по-добре

 

Сънят е от ключово значение за пълноценния начин на живот на всеки човек. Хроничното недоспиване може да доведе до редица неприятни последици за организма Ви. Сред тях са позната умора, липсва на енергия, понижена работоспособност, трудност да се фокусирате, лошо настроение. За съжаление не са малко хората, които всекидневно се борят с тези последици, тъй като имат редовни проблеми със заспиването нощем. Обикновено те се появяват заради високите нива на стрес и тревожност, с които съвременния човек често се сблъсква. Оказва се обаче, че любимият Ви парфюм има силата да Ви избави от безсънието. Учените са открили, че определени аромати имат релаксиращо действие и помагат да се отдадете на дълъг и спокоен сън.

Лавандула

Едва ли ще Ви изненадаме с това предложение, тъй като от векове лилавото растение е известно със своите успокояващи свойства. Сладкото ухание на лавандула помага за намаляване на безпокойството и тревожността. Нейният ефект върху човешкия организъм е изследван многократно от редица учени. Резултатите показват, че тя има положително въздействие за нормализиране на сърдечния ритъм и кръвното налягане. Още по-хубавото е, че може да я използвате под различни форми: сложете клонки лавандула на нощното шкафче, или използвайте лавандулово масло за ароматерапия. Също така, лавандуловият екстракт влиза в състава на много оригинални парфюми на известни марки. Хитър трик е на напръскате възглавницата си преди лягане с него, за да ухае приятно, а Вие да спите по-добре.

Сандалово дърво

Сандаловото дърво е широкоизползвана съставка в парфюмерията, която чудесно се комбинира с различни нотки – цитрусови, ориенталски и др. Само по себе си, също има приятно ухание, което доказано отпуска сетивата и облекчава стреса. Интересен факт е, че ароматът на сандалово дърво стимулира тета мозъчната активност т.е води до сънливост и дълбок сън. Известно е, че помага на хора с алергии и настинки, Така че, ако имате проблеми с заспиването нощем, опитайте да си направите ароматерапия със сандалово дърво.

Лимон

Свежият аромат на лимон също може да Ви помогне да спите по-добре. Оказва се, че цитрусовият плод спомага за редуциране на стресовите хормони в организма, подобрява настроението, а също така има благоприятно въздействие върху кръвното налягане. Според някои научни изследвания, той има доказан ефект в борбата с инсомнията при жени в менопауза. Следващият път, когато се въртите в леглото, направете си чаша топъл чай с лимон или капнете няколко капки етерично масло от лимон върху възглавницата.  След това е време да се  отдадете на сладки сънища.

Тамян

Тамянът е едно от по-нестандартните предложения в този списък. Вероятно ще свържете тази миризма с Бъдни вечер, когато по традиция домът се кади с тамян, за да бъдат изгонени злите духове. От векове насам, ароматът се използва за различни духовни практики и ритуали, но също и за медицински и козметични цели. Тамянът има силно успокояващо и отпускащо действие. Затова е и широко употребяван в ароматерапията.

Иланг Иланг

Иланг Иланг е тропическо растение с красиви жълти цветове, известно най-вече с нежния си, сладък аромат. То има стимулиращо действие върху нервната система, затова маслото от иланг иланг намира широко приложение като антидепресант, използван в борбата с лошо настроение, повишена тревожност и стрес. Също така помага за добрия и качествен сън. Следващата безсънна вечер, вместо да броите овце, насладете се на ароматна терапия с  етерично масло от иланг иланг.

Това бяха 5 аромата, които ще Ви помогнат да спите по-добре. Сега остана само да Ви пожелаем сладки и спокойни сънища. Ако искате да си изберете оригинален марков парфюм на достъпна цена, ние ви препоръчваме да посетите онлайн магазина на Венера Козметикс: https://fragrances.bg/

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *