20 храни които да избягвате ако сте диабетици – част I

Правилният избор на храна може да ви помогне да контролирате диабета си. Хората, които имат диабет, са наясно с факта, че когато става дума за диабет, първото правило е да се избягват храни с високо съдържание на захар. Но трябва да имате предвид, че има много храни, които можете да консумирате, без да знаете, че те имат високо съдържание на захар. Някои храни се считат за здрави, но всъщност съдържат мазнини и захар, за които може би не знаете. Вие също трябва да сте много предпазливи относно въглехидратите и мазнините, защото те също могат да допринесат за високи нива на кръвната захар!

20 храни, които трябва да избягвате

1. Хамбургер

Хамбургерът е богат на наситени мазнини, които могат значително да повишат холестерола ви.
Въпреки това, преди да решите да премахнете тази храна от диетата си, трябва да знаете, че все още можете да ядете, просто се уверете, че сте проверили хранителната информация.
Американската сърдечна асоциация твърди, че наситените мазнини трябва да бъдат ограничени до 7% от общите калории дневно.

2. Начос

Тази мексиканска храна не се препоръчва за хора с диабет. Имайте предвид, че nachos съдържат много калории, независимо от начина, по който я ядете (като храна или като предястие). За да бъде по-конкретно, Chili Classic Nachos има точно 830 калории, 59 грама мазнини и 39 грама въглехидрати. С други думи, nachos са извън менюто!

3. Пица

Пицата определено е една от любимите храни на почти всеки. Тя е вкусна и лесна за приготвяне. Няма значение дали е замразена пица или се приготвя в търговската мрежа, и двете имат високо съдържание на калории. Така че, вместо да ядете куп калории, винаги можете да приготвяте пица в собствения си дом, като изберете по-добри топинги. Препоръчва се да се приготвят с пресни зеленчуци и билки.

4. Сушени плодове

Индивидите с диабет тип 2 се препоръчват, за да се избегнат сухи плодове. Сухите плодове имат високо съдържание на фибри и хранителни вещества и това е причината, поради която много хора считат този плод за здравословна алтернатива. Истината е, че плодът преминава през дехидратация и има концентрация на естествена захар. Сухите плодове са добър заместител на „бисквитките“, но независимо от това тя все още ще увеличи кръвната Ви захар. Така че, ако искате нещо здраво и сладко в същото време, можете да имате ягоди или грейпфрут.

5. Брашно, хляб и бял ориз

Диабетите трябва да се грижат за количеството захар и въглехидрати, които консумират един ден. Храните, приготвени с бяло брашно, като ориз, хляб и тестени изделия, са същите като захар за храносмилателната система, докато въглехидратите пречат на нивата на глюкозата в организма.
Всъщност, ако предпочитате въглехидрати, можете да консумирате цели зърна като овесена каша и ечемик. Също така, вместо бял ориз винаги можете да използвате кафяво.

6. Пълномаслено мляко

Пълномаслените млечни продукти съдържат наситени мазнини и могат да увеличат лошия холестерол (LDL), както и риска от сърдечни заболявания. Хората с диабет се препоръчват да избягват продукти като крем, пълномаслено кисело мляко, сладолед и кремо-образно сирене.
Научно е доказано, че наситените мазнини повишават устойчивостта към инсулин, затова не забравяйте да използвате ниско-маслени или без мазнини млечни продукти!

7. Ароматизирана вода

Тези дни, ароматизирана вода се превърна в популярна тенденция, която успешно замества сода. Всъщност ароматизирана вода няма скрита захар или въглехидрати. Ароматизираната вода има по-ниско съдържание на захар в сравнение със содата. Ако обаче пиете цялата бутилка, тя ще има същия ефект!

8. Китайска храна

Китайската храна е с високо съдържание на мазнини, има високо съдържание на натрий, има високо съдържание на въглехидрати и има много калории. Това ще задържа високо кръвната Ви захар.
Уверете се, че избягвате ястия със сладък сос, оранжево пиле и сладки и кисела ястия.

9. Мазни парчета месо

Мастните меса могат да увеличат холестерола, да причинят възпаление и да увеличат риска от сърдечни заболявания. Не трябва да забравяте, че те са с високо съдържание на наситени мазнини.
Ако искате да консумирате протеини, винаги правете здравословен избор. Можете да ядете риба, свинско филе, пиле, постно говеждо и без кожа без пуйка.

10. Закуска със сладкиши

Понички, кифли, сладкиши и канелени ролки са с високо съдържание на захар, въглехидрати и мазнини и всички са направени от бяло брашно. Те са с високо съдържание на натрий и съдържат транс-мазнини. Но ако наистина ги искате, можете да изберете без мазнини или без захар, или можете да ги приготвите сами, като използвате здравословни съставки.

добавки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *