Човешки папилома вирус и генитален херпес

Човешкият папилома вирус и херпесът са често срещани вируси, предавани по полов път. Двете заболявания си приличат, което ги прави трудни за определяне. И двете състояния могат да причинят генитални лезии, но може да протекат и без симптоми, което означава, че инфекцията действа в латентно състояние. Човешкият папилома вирус (HPV) е много по-често срещан от херпеса – почти всички хора, които водят активен сексуален живот имат HPV поне веднъж през живота си.

Симптомите при HPV може никога да не се проявят и носителят да не разбере, че го има.

Брадавиците са основният симптом на човешкият папилома вирус. Съществуват, обаче, повече от 150 вида HPV, така че симптомите варират в завизимост от типа вирус. Брадавиците са честа индикация за наличието на този вирус, но ако те възникват в следствие на вируса, обикновено се появят в областта на гениталиите като единични образувания или по няколко на куп. Типовете HPV, причиняващи брадавици, причиняват също брадавици в устната кухина и гърлото – така нареченият орален папилома вирус.

Херпес вирусът, също като човешкия папилома вирус, може да не прояви симптоми. Понякога те са толкова слаби или незабележими, и могат да бъдат объркани с пъпки или други кожни състояния, врастнали косми или грип. Възможно е носителят да не разбере за болестта с години. Съществуват два вида генитален херпес – HSV-1 и HSV-2, като и двата могат да засегнат всяка част на тялото и да причинят орален и генитален херпес.

Сиптомите при херпес вирусът се свързват със зачервяване, подуване или сърбежи в областта, в която се развива инфекцията – устата или гениталиите. Симптомите могат да бъдат същите като при грип и настинка. Болезнени мехури с течност около носа, устата или червени подутини в зоната на гениталиите, болки в краката или кръста, болезнено уриниране и др.

Това състояние най-често се предава при наличието на лезии, но може да стане и докато няма симптоми. Затова практикуването на безопасен полов живот през цялото време е изключително важно. Въпреки това състоянието може да се предаде при допир с всичко, което е било в контакт с вируса. В това число споделянето на една и съща чаша, балсам за устни, както и целуването могат да бъдат причина за предаване на инфекцията. В много редки случаи херпес вирусът, както и човешкият папилома вирус могат да бъдат предадени от бременна пациентка на детето при раждане или по време на бременността. Ако лекарят е запознат със състоянието, той може да приложи допълнително наблюдение по време на бременността.

Диагностицирането на HPV става въз основа на редовни прегледи при гинеколог. Ако са налице генитални брадавици, вашият гинеколог ще диагностицира състоянието, изследвайки лезиите. Въпреки това не съществува тест за установяване на човешки папилома вирус при мъже – лекарят може да постави диагноза, само ако са налице генитални лезии.

Диагностицирането на херпеса става посредством физически преглед или чрез вземане на проба от гениталиите. По този начин се установява и типът на вируса – HSV-1 или HSV-2. Основавайки се на вида и местонахождението на инфекцията, лекарят е в състояние да препоръча най-доброто лечение.

В по-голямата част от случаите на HPV не се налагат лекарства, тъй като вирусът отшумява самостоятелно. За гениталния херпес, обаче, все още не е открито лечение. Има средства, с които симптомите могат да бъдат облекчени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *