Терапия с лутеций – последната надежда на пациентите с рак на простатата

 

 

Проф. д-р Марта Хофман е специалист по ядрена медицина във Wiener Privatklinik, най-голямата частна болница в Австрия.

 

 

Проф. Хофман, какво представлява терапията с лутеций и на кого се препоръчва?

 

„Терапия с лутеций“ не е най-точният термин, има се предвид терапия Лутеций-177-PSMA, вид радиолиганд терапия, която често е част от лечението на пациенти с рак на простатата в напреднал стадий.

 

 

Какви са ефектите от терапията и защо се препоръчва само когато класическите методи на лечение не дават резултат?

 

Лутеций-177-PSMA се свързва с определени рецептори на раковите клетки и предизвиква локален радиотерапевтичен ефект. Тази терапия се е доказала като много ефективна според направените проучвания, но тъй като все още не е одобрена от здравните власти, установените терапии (операция, хормонална терапия, радиотерапия, химиотерапия) се прилагат преди терапията с Лутеций-177-PSMA, докато властите одобрят нейното приложение.

 

 

Има ли изследвания, които трябва да бъдат направени, преди да се започне терапия с Лутеций-177-PSMA?

 

За да се види дали терапията би била ефективна, трябва да се направи компютърна томография. Тя показва всички (или повечето) места, засегнати от рака, които ще поемат Лутеций-177-PSMA. В допълнение трябва да се провери броя на кръвните клетки и състоянието на бъбреците. В някои случаи е необходима сцинтиграфия на слюнчените жлези и бъбреците.

 

 

Как се установява режимът на лечение?

 

Щом случаят на пациента бъде представен и обсъден с борда на Центъра за ракови заболявания на WPK, и бордът препоръча тази терапия, се правят релевантните изследвания. След това Лутеций-177-PSMA се поръчва индивидуално за всеки пациент (това е важно, тъй като той не може да бъде съхраняван в клиника за дълго време като други медикаменти).

 

 

Само пациенти с рак на простатата ли могат да се възползват от терапията или се прилага и при други видове рак?

 

За момента се прилага само при рак на простатата в напреднал стадий.

 

Терапията с лутеций се прилага в няколко клиники по света. Какво друго предлага клиниката, в която работите?

Терапията Лутеций-177-PSMA не бива да се прилага самостоятелно. В центъра за ракови заболявания преглеждаме историята на всеки пациент индивидуално, за да решим кое е най-доброто лечение. При евентуална терапия с Лутеций-177-PSMA започваме с компютърна томография. А след терапията се прави скенер на цялото тяло, нашето заведение е оборудвано с гама камера, която показва наличието на лутеций след всеки цикъл на терапията.
Има ли някакви странични ефекти от терапията?

Временно може да се увреди функцията на слюнчените жлези (сухота в устата, загуба на вкус). Функцията на бъбреците и броят на кръвните клетки може да намалее, затова трябва да се наблюдава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *