Пет експертни съвета за по-здрав имунитет

Началото на годината по традиция е време за нови планове и новогодишни обещания – да започнем да тренираме, да ходим на фитнес, да ядем по-здравословни храни, да подреждаме вкъщи… А здравето и физическите активности винаги са заемали централно място в тези обещания.

Но след ентусиазма на новите активности, хората лесно губят мотивация и скоро се връщат към старите си навици.

Затова ето няколко полезни съвети за лесни промени, които можем да въведем в ежедневието си, за да подсилим организма си и да живеем по-здравословно.

  1. Започнете с бавна промяна

Преди всичко трябва да имате предвид, че промяната на навиците е бавен процес и се изисква постоянство. Отказването от цигарите, започването на тренировки или включване на повече богати на хранителни вещества храни, са важни стъпки към подобряване на здравето, които обаче не могат да станат за ден или два. Затова имайте търпение! Хубавото е, че ако всеки ден правим по нещо в тази посока, рано или късно ще видим ефекта от усилията ни.

  1. Приемайте качествени хранителни добавки

Хранителните добавки не са лекарство, а средство за превенция. Качествените добавки дават на организма редица витамини и минерали, които не можем да си добавим по друг начин и могат да бъдат в помощ да прекараме по – леко или дори да предотвратим някое заболяване. Често те могат да се окажат най-добрата форма на превенция срещу най-актуалните за сезона вируси, включително грип и редица други заболявания. Важно е обаче да се подбират само добавки, които са сертифицирани, с доказан произходи и са се утвърдили във времето, защото са спечелили доверието на потребителите.

  1. Наспивайте се

Неслучайно старите хора повтарят, че сънят е здраве. Много от често срещаните около нас здравословни проблеми се дължат именно на недостатъчното или неправилното спане. Сънят (минимум 7 часа на нощ) оказва решаващо значение за тялото и мозъка и е отговорен за възстановителни биохимични процеси, свързани с нервната, ендокринната, имунната и храносмилателна системи. Ако не успявате да заспите, изградете си навик да лягате по едно и също време, включете ароматерапия с етерични масла (лавандула, например) и вечеряйте най-късно 3 часа преди да се отправите за леглото.

  1. Прекарвайте повече време на открито

Преоткрийте парковете и алеите около дома ви. Дори в студените дни чистият въздух прави чудеса, а само 30 – 60 минути на открито ще бъдат достатъчни, за да калите организма си. Това не само ще подобри вашия имунитет, но и ще проясни мисълта ви, ще ви помогне да си отпочинете и може би дори да откриете решения на проблеми, с които сте си блъскали главата в продължение на часове в офиса.

  1. Поддържайте здравословно тегло

Да обръщаме внимание на теглото си е една от най-важните метрики за цялостното ни здравословно състояние, както и за външния ни вид. Доказано е, че наднорменото тегло може да бъде причина за по-слаб имунен отговор от страна на организма и да предизвика редица проблеми, които да ни накарат да посетим специалист по сърдечно-съдови заболявания, ортопедия, хипертония, диабет и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *