Кои кости в човешкото тяло се чупят най-често

Човешкото тяло има много кости, които потенциално могат да бъдат счупени – те са 206, за да бъдем по-точни. Някои хора имат късмета да преминат през живота си, без изобщо да получат такъв тип нараняване. Но доста хора преживяват счупване на кост в някакъв момент от живота си.

Коя е най-лесната кост за счупване?

Въпреки че всяка кост в нашето тяло може да бъде счупена, има някои, които се чупят по-лесно от други. Основната причина за счупването на костите е екстремен или внезапен натиск върху засегнатата област, обикновено включващ усукване на костта по някакъв начин. Тъй като някои кости са разположени в области, които изпитват редовно натиск, не е изненадващо, че те са по-склонни да се счупят, отколкото другите.

Това са четирите кости, които се чупят най-често поради инциденти:

Ключица

Ключицата е статистически най-често срещаната счупена кост в тялото. Това е и най-често срещаната фрактура при деца.

Всякакви злополуки, от пътнотранспортно произшествие до инциденти на работното място, могат да доведат до счупване на тази кост.

Това, което прави ключицата най-честата счупена кост в тялото, когато става дума за злополуки, е фактът, че повечето хора изпъват ръцете си пред себе си, когато падат. Това прилага максимален натиск върху ключицата, което може да доведе до нейното счупване.

Китки

Що се отнася до китките, те са най-често срещаната счупена кост при хора под 75-годишна възраст, тъй като обикновено се причинява от физическа активност като спортни травми. Ако по-възрастните хора претърпят фрактура на китката, това обикновено е защото страдат от остеопороза – състояние, което кара костите да стават тънки и чупливи.

Бедра

Когато става въпрос за наранявания на краката, счупените бедра са най-често срещаната счупена кост при хора над 65 години – което представлява 90% от всички фрактури на бедрото. Фрактурите на тазобедрената става често изискват операция, а тежката фрактура изисква пълна смяна на тазобедрената става. Твърдото приземяване на бедрото при падане обикновено е най-честата причина за счупване на тазобедрената става.

Глезени

И накрая, глезените също често са склонни към счупване. Въпреки това, при нараняване на глезена понякога може да е трудно да се разбере дали е настъпило счупване, тъй като дори изкълчването му може да бъде много болезнено и да попречи на пострадалия да ходи.

Как да разберете дали сте счупили кост

Общият термин за счупена кост е счупване, но по-често използваният медицински термин е фрактура. Всеки тип фрактура има различен период на възстановяване след операция при счупване на кост. За да се излекуват, сложните фрактури може да изискват физиотерапия и време за възстановяване на костта.

Обикновено е доста очевидно, когато сте счупили кост, но не всички счупвания са толкова явни. Понякога може дори да не осъзнаете това известно време.

Трите най-чести признака на счупена кост са болка, подуване и деформация около въпросната област. Не всички от тези признаци са необходими, за да бъде класифицирана костта като счупена, но поне един често е индикация за сериозно нараняване.

Ако не сте сигурни дали сте счупили кост, трябва да потърсите правилното лечение възможно най-скоро, за да избегнете сериозна инфекция или постоянна деформация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *