Кардиолози категорични, че възрастните хора не трябва да отслабват

В това уверяват американски учени след проведено от тях изследване. Винаги се е смятало, пък и лекарите изострят вниманието ни в тази посока, че наднорменото тегло провокира много хронични заболявания като хипертония и диабет, освен това увеличава риска от инфаркт и инсулт. Във връзка с това настоятелно препоръчват на своите пациенти да отслабнат. Оказва се, че това далеч не е най-добрият съвет за всички. Така например, американските кардиолози, наблюдавайки в продължение на 20 години пациентки на възраст от 68 до 89 години, стигнали до извода, че дори незначителното понижаване на теглото увеличава риска от смърт със 74%!

Тук не става дума за рязко понижаване на теглото, а за незначително – средно 9-10 килограма за 20 години. Такива пациентки били с много по-висок риск от счупване на шийката на бедрото, както и общо влошаване на здравословното състояние. И като следствие – повишен риск от смърт.

Идеята за това проучване е на учени от Калифорнийския център за изследване на здравето под ръководството на д-р Ерин Леблан. Те изучавали показателите на жени над 68 години, събирали информация за тяхната физическа активност, промените в здравето, индекса на масата на тялото, вредните навици и прочее. В изследването взели участие 1323 жени. Проследявайки в динамика пациентките си в продължение на 20 години, учените стигнали до извода, че тези от тях, които са отслабнали с 9 и повече килограма, по-често страдали от счупване на бедрената шийка, от падания и други телесни повреди. За съжаление, учените не обозначили един съществен момент – каква е била масата на тялото на тези жени, преди началото на наблюдението.

При нормален индекс на масата на тялото загубата на тегло действително е съществен рисков фактор. Учените не отразили и още един важен момент – дали отслабването е било принудително (например във връзка с болест), естествено или планирано от самата пациентка (например по съвет на лекаря). Въпреки това, учените все пак направили важни изводи: ако възрастни жени над 80 години отслабват, губят тегло, то при тях се увеличава рискът от счупвания и смърт.

В крайна сметка връзка между тези две събития има, но тя по-скоро е обратна. Експерти от Националния японски център по гериатрия и геронтология обясняват, че много често у възрастните хора, тези над 80 години, се наблюдава намаляване на теглото, в т.ч. загуба на мускулна и мастна тъкан. Това се случва, защото на възрастните хора започват да им атрофират вкусовите рецептори, те престават да чувстват вкуса на храната и апетитът ми намалява значително. Вследствие на което теглото започва да се понижава автоматично.

 

Резиденция за възрастни Сердика 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *