Как да предпазим косата си от увреждане при сушене със сешоар

Много дами предпочитат да оставят косата си да изсъхне сама след къпане, за да не я подлагат на допълнителен стрес и изсушаване. Това обаче изисква много свободно време, с което не всички разполагаме, а през студените месеци дори крие рискове от разболяване. Ето защо в много случаи ползването на сешоар става наложително.

Как обаче да избегнем увреждането на косата при употребата му? На първо място е нужно да си набавим качествен сешоар, след което да се научим да го използваме правилно. Има няколко грешки при сушенето със сешоар, които е добре да не допускате, ако искате косата ви да не се изсушава и накъсва.

Никога не сушете коса, от която капе вода

Косата ви трябва да е изсъхнала на 80% преди да посегнете към сешоара. Когато излезете от банята, останете няколко минути с хавлиена кърпа на главата. След това оберете излишната вода с леки, стискащи движения. Не търкайте косата си с кърпата, защото това уврежда косъма и може да доведе до появата на цъфнали връхчета впоследствие.

Не решете косата си мокра

Когато косата е мокра, тя е много уязвима и сресването й може да разруши косъма в дълбочина. Ето защо е добре да следвате следната последователност – изчакайте десетина минути с кърпа на главата, изсушете добре косата със сешоар, след което пристъпете към сресване.

Сушете косата в правилната посока

Ако сушите косата си със сешоар, трябва да го правите само в две посоки. По дължината й отгоре – надолу или в зоната на корените, където сешоарът трябва винаги да сочи нагоре. В противен случай рискувате да постигнете наелектризиран и сплескан вид на косата.

Как да изберем подходящ за нашата коса сешоар?

Вече съществуват сешоари от по-нов клас като тези на Remington, които са щадящи към косата и не я увреждат. Тези модели разполагат с йонизатори, които излъчват отрицателно заредени йонни частици. Така косата не се наелектризира при сушене и запазва блясъка и еластичността си.

Голяма част от тях съдържат турмалин в корпуса си, благодарение на който влагата остава за по-дълго в космените фоликули и косата не се изсушава. Този тип сешоари са подходящи за къдрава, гъста коса с дебел косъм, която трудо съхне.

Някои сешоари разполагат с инфрачервена технология, която загрява косъма отвътре навън и така го защитава от вредното въздействие на топлината. Тези модели са подходящи най-вече за подсушаване на тънка и суха коса, но всеки може да открие в тях ползи за себе си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *