Има ли връзка между появата на дървеници и развиването на алергии?

Дървениците не са просто неприятни вредители в дома, а могат и да имат сериозни последици за човешкото здраве, особено за тези, които са чувствителни към алергени и развиване на подобни здравословни състояние. 

Въпреки че физиологичната вреда от неприятните дървеници се свързва предимно с дразнене на кожата от ухапвания, те могат също да предизвикат алергии при определени индивиди. Нека проучим дали има връзка между появата на насекомите и алергиите, като хвърлим светлина върху потенциалните рискове за здравето, които могат да възникнат.

Дървеници и алергени

Дървениците, подобно на много вредители, генерират алергени, които засягат имунната система на някои хора. Субстанциите обикновено се намират в изпражненията им, отделените екзоскелети и тяхната слюнка. Когато субстанциите влязат в контакт с кожата, бъдат вдишани или погълнати, могат да предизвикат алергични реакции при чувствителни и предразположени към подобни здравословни състояния индивиди.

Често срещани алергични реакции към дървеници

Примери за алергични реакции, проявили се вследствие на появата и развитието на напастта от дървеници са:

 • Кожни алергии: ухапванията от дървеници могат да причинят червени, сърбящи рани при някои хора, дори и по-тежки кожни реакции като копривна треска или мехури;
 • Респираторни алергии: вдишването на алергени във въздуха понякога предизвиква респираторни проблеми, проявяващи се като кашлица, кихане, хрема или дори симптоми, подобни на астма;
 • Очни и назални алергии: алергените от дървеници са в състояние да раздразнят очите и носните проходи, причинявайки симптоми като червени, сърбящи очи, запушване на носа и възпалено гърло;
 • Стомашно-чревни алергии: поглъщането на алергени от дървеници, което може да се случи, когато замърсят храна или повърхности, в някои случаи води до стомашно-чревен дистрес при чувствителни индивиди.

Кой е изложен на риск от алергии, свързани с дървеници

Не всеки, изложен на негативно въздействие от дървеници, ще развие алергии. Тежестта на реакциите също варира. Ефектите при хората с по-висок риск и предразположеност могат да включват:

 • Лица с предишна история и предразположеност към алергии или астма;
 • Деца и възрастни хора, тъй като имунната им система е по-уязвима;
 • Хора с нарушена имунна система.

Предотвратяване на алергии, свързани с дървеници

За да намалите риска от развитие на алергии, дължащи се на нашествия от дървеници, помислете за следните превантивни и ефективни мерки:

 • Поддържайте добра хигиена в дома: редовно перете спалното бельо, завесите и дрехите в гореща вода и почиствайте с прахосмукачка килимите и тапицерията, за да отстраните натоварения с алерген прах;
 • Намалете досега си с насекомите като цяло: ако подозирате, че има нашествие, опитайте се да сведете до минимум излагането на места, където принципно виреят. Запечатайте заразените стаи и помислете за професионални услуги за борба с вредителите.
 • Спално бельо и допълнителни калъфи, устойчиви на алергени: обвийте матраците и възглавниците с калъфи, за да предотвратите по-сериозни последствия за вашето здраве.

Ако вие или член на семейството вече изпитвате алергични реакции поради заразяване с дървеници, помислете за следните стъпки за овладяване на симптомите:

 • Консултирайте се със здравен специалист, който има компетенции да предложи адекватни медикаменти: потърсете медицински съвет за правилна диагноза и лечение на алергии;
 • Професионална борба с вредителите: разрешете основния проблем, като наемете професионална служба за борба с вредителите, за да елиминирате нашествието от дървеници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *