Възрастните хора не трябва да отслабват

Винаги се е смятало, че наднорменото тегло провокира много хронични заболявания като хипертония и диабет, освен това увеличава риска от инфаркт и инсулт. Лекарите обикновено препоръчват на своите пациенти да отслабнат.

Оказва се, че това далеч не е най-добрият съвет за всички.

Американски кардиолози, наблюдавайки в продължение на 20 години пациентки на възраст от 68 до 89 години в дом за възрастни хора, стигнали до извода, че дори незначителното понижаване на теглото увеличава риска от смърт със 74%. Тук не става дума за рязко понижаване на теглото, а за незначително – средно 9-10 килограма за 20 години. Такива пациентки били с много по-висок риск от счупване на шийката на бедрото, както и общо влошаване на здравословното състояние. И като следствие – повишен риск от смърт.

При нормален индекс на масата на тялото загубата на тегло действително е съществен рисков фактор и учените направили важни изводи: ако възрастни жени над 80 години отслабват, то при тях се увеличава рискът от счупвания и смърт.

Експерти от Националния японски център по гериатрия и геронтология обясняват, че много често при възрастните хора, тези над 80 години, се наблюдава намаляване на теглото, в т.ч. загуба на мускулна и мастна тъкан. Това се случва, защото на възрастните хора започват да им атрофират вкусовите рецептори, те престават да чувстват вкуса на храната и апетитът ми намалява значително. Вследствие на което теглото започва да се понижава автоматично.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *