Футболът е нещо повече от спорт

Може би няма човек, който да не е чувал имената на Роналдо и Меси, дори и да не е заклет футболен запалянко. Футболът обаче вече не е само спорт, той се превърна в белег на надежда за много деца, растящи в неблагоприятната среда на бедните държави. Всъщност бедните народи носеха дамгата на наркотиците, убийствате и много други престъпления и пороци, но днес те вече са синоним на спортове като футбол, лека атлетика, крикет.
 
Slum Soccer е организация с нестопанска цел, която усилено работи за подобряване на поминъка на децата, живеещи на улицата чрез футбола и е партньор на Фондацията за Бездомни на световните първенства, а ако бъдат избрани за глобалния турнир, тези играчи очакват признание, което ще ги изстреля към едно наистина по-добро бъдеще.
 
Такъв например е случаят с 22-годишния Аравинд, който представляваше Тамил Наду на Световната купа за бездомни, проведена по-рано тази година в Кардиф, Великобритания. След Световното първенство Аравинд спечели пълна стипендия за изучаване на MBA програма в колеж. Той се бореше да вземе бакалавърска степен, но именно футболът му помогна да постигне мечтата си да учи по-нататък.

От скитането по улиците в Индия, просенето на милостиня със сестра си като седемгодишен, сега животът на Маникандан се преобръща и той вече с нетърпение очаква месечния си престой в Испания, заедно със звездите на емблематичния клуб от Ла Лига Реал Мадрид. 

По същия начин, мечтата на всеки африкански футболист най-често е да достигне шампионатите в Европа като Премиър лига (Англия), Ла Лига (Испания), Бундеслига (Германия), Серия А (Италия) и Лига 1 (Франция).
 
Според последните проучвания за миграцията в света на футбола, Нигерия е първата африканска държава, която изнася най-професионалните играчи, обучени в нейните области. Става въпрос за 118 футболисти, които играят в Европа. на второ място е Гана с 88 играчи, а трета в Африка е Сенегал.
 
В страни като Салвадор футбола е нещо повече от спорт, той е страст, нещо, с което наистина да живеете или умрете. Тези страни са наследили такава култура от аржентински, чилийски и бразилски играчи, които са оставили страхотно впечатление у нас. Ел Салвадор имаше страхотни играчи през 60-те до 90-те, но липсата им на ангажираност не им позволи да станат футболисти от световна класа. Понякога бедните страни предлагат страхотни играчи, но именно липсата на ангажираност съкращава шансовете им да се справят по-добре в международен план. Днес правителствената корупция не позволява на бедните градове да развиват играчи и е трудно те да се развиват като индивиди при тези условия. Корупцията е навсякъде и футболът не е освободен от нея.

Тенденциите в световния футбол не остават скрити за заклетите фенове на тази така емоционална игра, които и у нас следят новините всекидневно. А страстта към футбола има много измерения и едно от тях са спортните залози. Родните футболни фенове, които следят отблизо съдбата на футболистите са добре информирани за тяхната спортна форма и успешно, или неуспешно представяне в първенствата и това им помага да правят своите прогнози във спортните игри. Ако и вие се интересувате от тенденциите в съвременния футбол, може да приложите познанията си на практика с palmsbet и със сигурност няма да съжалявате, а хобито ви може да стане източник на известни печалби.

Въпреки всичко футболът определено вече не е само спорт, не е и модерна форма на хазарт, той се превърна в надежда за децата в тези бедни страни, надежда, която ще ги отведе към едно по-добро бъдеще. Футболът е велика игра, покорила сърцата на милиони фенове по света, които живеят със съдбата на любимите си отбори, а за някои деца и младежи, футболът е и единствения шанс да променят живота си. И както грозното патенце от приказката се превръща в красив лебед, тези деца стават новите любимци на публиката.

болница за рехабилитация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *