Здравословно хранене в 5 лесни стъпки

Здравословното хранене включва разнообразна диета, комбинираща няколко групи храни. В пълноценното хранително меню трябва да се съдържат много витамини и минерали, то да бъде балансирано и в достатъчни количества, за да не изпитва тялото дефицити.

 

Как да се храним здравословно?

 

В менюто си наблегнете на следните храни, богати на всички хранителни вещества, необходими за нормалното функциониране на човешкото тяло:

 

  1. чистите меса са подходящи за всяко балансирано хранене, с изрязана кожа и изрязани мазнини, са подходящи и за протеинова диета
  2. рибата, най-вече сьомгата, е изключително полезна, със своите протеини, ненаситени мастни киселини и Омега 3
  3. зеленчуци (палитрата на художника), всички зеленчуци са подходящи за здравословно хранене, със своите витамини, фибри и минерали
  4. пълнозърнести храни, най-вече киноа, кафяв ориз, овесени ядки, източни са на витамини, минерали и комплексни въглехидрати
  5. сурови ядки и семена, източник са на полезни мазнини, витамини и минерали
  6. растителен протеин, боб и леща, източник на белтъчини
  7. ограничени количества плодове и млечни продукти, заради захарта в плодовете и прекалените количества калций в млечните продукти, не трябва да се прекалява с тях, но и те имат някои полезни съставки

 

Пет лесни стъпки за здравословно хранане

 

1. Прием на достатъчно количество вода

 

Водата е източник на минерали, които укрепват тялото. Чрез водата се хидратираме, а добрият й прием допринася за добра обмяна на веществата в човешкия организъм. Водата е щит срещу заболяванията и чрез нея се обновяват клетките в тялото. Пиенето на вода засища и намалява апетита. Приема на чаша топла вода сутрин, на гладно, пречиства тялото от мазнините по съдовете и органите и дебелото черво от застоялите биологични отпадъци.

 

2. Консумация, ежедневно, на месо

Всеки ден, по веднъж, менюто ви трябва да съдържа месо, но не колбаси или пушени меса, а месо на скара или печено на фурна месо. Печенето и варенето са полезните начини на приготвяне на храна, за разлика от пърженето, което напоява храната с мазнина и стопява много от хранителните вещества в месото. Нетлъстите, чисти меса, са част от всяко здравословно и балансирано меню, но не трябва да се консумират прекомерно.

 

3. Консумация на зеленчуци

Зеленчуците съдържат много полезни витамини, минерали и фибри, който подпомагат функционирането на човешкото тяло и ни предпазват от сериозни заболявания. Например в зелето и картофите има много витамин С, който предотвратява простудите. За киселото зеле се твърди, че подпомага тялото да не заболява от рак, тъй като съдържа специфични киселини, полезни за клетките, а се счита, че киселините неутрализират захарите, отговорни за много от заболяванията в човешкото тяло, включително и онкологичните.

 

4. Ядки в менюто

Ядките в менюто ни, ни набавят полезни мазнини. Те са основна храна за много вегетарианци, които не консумират месо и така си набавят необходимите мазнини. Индийците вярват, че формата на всяка ядка, е свързана с полезните й свойства. Според тях, лешниците подпомагат сърцето, бадемите – очите, кашуто – бъбреците.  Съществуват много повече видове ядки, от колкото се сещате, всички от тях са полезни с нещо.

био продукти

 

5. Храната трябва да е вкусна

Яжте вкусна храна, за да си набавяте всичко необходимо в диетата. Като деца мразехме броколите, защото майките ни ги готвеха ужасно, в повечето случаи. Всяка храна може да е вкусна, при правилна обработка. Месото не трябва да се препича или да е много сурово. Затова готвачите въведоха термина „мидиум реър“ (средно изпечено). Зеленчуците трябва да са обработени с марината от билково олио, да се добавят към тях подправки, които да ги напраят вкусни. А ядките, могат да се включат в разядки, смутита или да се консумират под формата на тахан и фъстечено масло.  

бебе

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *